FELSŐ TAGOZATNAK ÉS KÖZÉPISKOLÁKNAK

Kísérletek vízzel

 

A víz fizikai és kémiai tulajdonságai, halmazállapot, oldódás, olvadás, felületi feszültség. Hol találkozunk ezen jelenségekkel a természetben?

Kiserletek vizzel

 

Tavaszi szél vizet áraszt

 

A víz felszínformálása, modellkísérlet terepasztalon, árvízvédelem, gáttípusok bemutatása maketteken. Mi mit tehetünk, ha jön a víz? Homokzsákolás az udvaron.

Tavaszi szel vizet araszt

 

Ahol a víz az úr

 

Keressük a válaszokat arra, hogyan éltek régen a vízi világban. Mi jellemzi a lápos, mocsaras területeket? Milyen mesterség a pákászat? Mit fog a csíkász, a rákász? Ki az a nadályos ember?

Ahol a viz az ur

 

Fűben-fában orvosság

 

Gyógynövények szerepe a hagyományos népi gyógyászatban, vízparti gyógynövények bemutatása és hatásuk megismerése. Mi fán terem a drog? A gyógy- és fűszernövények összehasonlítása. Teakóstolás, aromapárna vagy egyéni teafilter készítése.

Fuben faban orvossag

 

Elfelejtett vizes mesterségek – a vízimolnár

 

Hajó, malom vagy hajómalom? Működő modellek és makettek megfigyelése, rövidfilm az örvényesi és túristvándi vízimalmokról. Gabonaőrlés kézi malommal, őrlőkövekkel. Szitálás, rostálás. Ősi és mai gabonafélék bemutatása.

Elfelejtett vizes mestersegek a vizimolnar

 

Vizes mesterségek

 

Mit őriz a gátőr? Halász vagy horgász? „Navigare necesse est” – mondták a régiek, de hogyan és mivel? Kézbe vehető eredeti tárgyak, gát- és hajó makettek segítségével keressük a válaszokat.

Vizes mestersegek

 

Tisztaság: fél egészség

 

Hagyományos és környezetkímélő mosás. Tisztítás természetes anyagokkal – fahamu, mosószappan, mosószóda, mosódió. A régi mosást segítő eszközök kipróbálása – sulykoló, mosófa, gyökérkefe –, a vasalás eszközeinek megismerése.

Tisztasag fel egeszseg

 

A föld mélye: miről mesélnek a kövek?

 

Kőzetek, ásványok, fosszíliák és hazai előfordulásuk, ásványfelismerési gyakorlat nagyító, mikroszkóp és kézikönyv segítségével csoportmunkában.

A fold melye mirol meselnek a kovek

 

Rejtett kincseink: ásványvíz, gyógyvíz, termálvíz

 

Gyógyító vizeink fajtái, a magyarországi gyógyvizek kialakuláa és elhelyezkedése. Ásványtartalom és gyógyhatás összefüggései. Kóstolás és felismerés.

Rejtett kincseink asvanyviz gyogyviz termalviz

 

Széchenyi-sztorik

 

Érdekességek a múzeum Széchenyi hagyatékából (levelek, útlevél, éttermi számla), eredeti forrásanyagok feldolgozása.

Szechenyi sztorik

 

Küzdelem a vizek ellen, harc a vizekért: a reformkori vízrendezés

 

Széchenyi és Vásárhelyi szerepe a reformkori vízrendezésben – a téma feldolgozása múzeumi tablók, tárgyak, makettek, korabeli térképek segítségével.

Kuzdelem a vizek ellen harc a vizekert

 

Te mekkora lábon élsz? Az ökológiai lábnyom

 

A földön minden élőlény nyomot hagy maga után. Ez lehet egy fosszília vagy egyiptomi hieroglifa. Milyen a te nyomod, látható-e ez a földi környezetünkben? Fogyasztási szokásaink kielégítésére hány Földre lenne szükségünk?

Te mekkora labon elsz

 

Nem minden hulladék szemét

 

Szemét a régi és mai háztartásokban. Mi van a kukánkban? Hulladéktípusok. Miért gyűjtönk szelektíven? Komposztálás: Hulladékból termék? Az újrahasznosítás módjai.

Nem minden hulladek szemet

 

Papírmalomtól az újra-papírig

 

A papír története, papírgyártás és a víz. Mi a vízjel? Fehér vagy szürke, melyik a környezetbarát papír? Végül egyéni díszítésű merített papírt készítünk.

Papirmalomtol az ujra papirig

 

Időjárás és éghajlat: változás vagy katasztrófa?

 

Időjárás elemei. Az éghajlat elemeinek évszakos változása. Ismerjük meg a bolygónkon végbemenő éghajlatváltozás okait, folyamatát és következményeit! Miért éppen üvegház? Lehet még forróbb a helyzet? Már vannak előrejelzéseink a jövőről. Már tudjuk, hogy változtatnunk kell. De kinek?

Idojaras es eghajlat

 

Karbon: alacsony kibocsátású energiaforrások, megújuló energia

 

Mi a karbon lábnyom? Mikor képződtek a karbonraktárak? Tudjunk meg többet a megújuló energiaforrásokról! Nap, szél, víz, geotermia és biomassza. Gondolkodjunk el rajta: mit tehtek ÉN a környezetért?

Karbon alacsony kibocsatasu energiaforrasok megujulo energia

 

Klímabarát háztartás: mit tehetünk mi?

 

Mitől lesz klímabarát az otthonunk? Keressük a lakásunkban helyiségről-helyiségre az energiamegtakarítási lehetőségeket! Mi történik akkor, ha nem változtatunk a szokásainkon, életmódunkon? „Aki meg akar tenni valamit, talál rá módot, aki nem, az talál kifogást.” (Stephen Dolly)

Klimabarat haztartas mit tehetunk mi

 

Élet a vízi világban

 

Jellegzetes vízi és vízparti növénytársulások – nád, gyékény, puhafás erdők, táplálékláncok. Növényi részek vizsgálata, összehasonlítása nagyító és mikroszkóp segítségével csoportmunkában.

Elet a vizi vilagban

 

Gólya, gólya gilice...

 

Vizes élőhely vizsgálata. A vizek és vízpartok jellegzetes állatai, helyük az életközösségben. Megkeressük a környezethez való alkalmazkodás tipikus szerveit. Kiscsoportban is vizsgálódunk nagyító, mikroszkóp, preparátumok, modellek segítségével.

Golya golya gilice